7 Aralık 2015 Pazartesi

Total War: ROME II - Emperor Edition İnceleme

Her Yol Roma'ya Çıkar  

Herkese merhaba,ben Alptuğ Tümay. İkinci incelememle karşınızdayım (Birinci incelemem için yaptığınız her yorum ve eleştiri için teşekkür ederim :) ). İkinci incelemem olarak Total War: ROME II - Emperor Edition'ı seçtim bunun sebebi büyük bir strateji ve Total War hayranı olmam. Gerek tarihi gerekse coğrafi (Haritadan bahsedeceğim incelemede) açıdan baya yardımcı olan bu oyunun incelemesine başlıyorum. Umarım faydalı olur sizin için.
Karizmatik abi dahil bütün orduları biz yönetiyoruz. (Tabiki kendi ülkemizi :) )

              Oyunumuz batıl inançların revaçta olduğu,mitolojik inançların olduğu,sokaklarda düşünen filozofların olduğu, bütün bilimlerin anası olan felsefenin ortaya çıktığı antik çağda geçmektedir (Yani M.Ö 272 yılında). Bu oyun diğer total war oyunlarına kıyasla büyük değişimler yaşamıştır (Özellikle oyunun yeni arayüzü). Gerek tepki aldı gerekse olumlu yorum gördü, bence oyunu daha anlaşılır ve kolay yaptı bu arayüz. Oyunun ilk çıkan sürümü buglarla (Hata) dolu olsa da bizi ilgilendiren kısım oyunun şuan ki hâlidir (Yani Emperor Edition). Oyunun konusundan bahsedecek olursak, Roma'nın kuruluş dönemlerinde başlamaktadır hikayesi. Oyun başladığında Etrüsk Birliği (İsim korkutmasın bir çok ihanetlerin entrikaların olduğu, kanların döküldüğü oyunda bu düşman hiçbir şey) ile savaş hâlinde oluyoruz. Bunu daha çok alıştırma olarak görebilirsiniz çünkü düşmanımız basit oluyor, tabi bu sizi yanıltmasın çünkü oyunda zorlu düşmanların yanında hain iç düşmanlarımızda var. 
Roma Roma diyorsun Roma nerede !? Diyenler için. (Sağ alttaki haritada coğrafi konumunu bulabilirsiniz :) )

Oyunun önce siyaset ve diploması sisteminden bahsetmek istiyorum (Önce kolayları anlatalım da sonra zora geçeriz :) ). Önceki oyunlarda olmayan bu oyunda olan çok büyük yenilik var o da siyaset (Bu bölümde siyaset yapacağız :D ). Roma eskiden cumhuriyet ile yönetiliyordu yani siyaset çok önemliydi (Tabi bu oyunda seçim propagandası felan yapmayacağız buradaki cumhuriyet kavramı farklı.). Total War oyunun en önemli unsuru olan soy ağacını kaldırıp (Nolcaktı hem siyaset hem soy ağacı olsa :( ) siyaset sistemi eklemişler. Peki nedir bu siyaset sistemi ?

 
 Resimde göreceğiniz üzere farklı aileler var, aile diyip acımayın sakın canınızı yakarlar sonra :)

Oyuna başlarken aile seçimi yapabiliyoruz (Sadece Roma ve Kartaca'da geçerli bu). Seçtiğimiz bu aile iktidar oluyor ve siyasete yön veriyoruz. Aile isimlerinin hemen yanında bir oran vardır, bu nüfuz (Nüfus değil :) ) oranıdır. Kısaca gücünüzün, ülkedeki itibarınızın oranıdır (Kocaman kralım ben asar keserim banane halkın görüşlerinden demeyin sonra antik çağda Fransız İhtilaline sebep olursunuz :) ). Nüfuzumuzu arttırmak aile üyelerinizi mevkilere atama yapabiliriz (Kısaca kendi adamlarını torpille yüksek mevkilere yerleştiriyorsunuz.). Bu sayede nüfuzunuz artar halk sizi dinler. Torpil dışında farklı ailelerle evlilik yapabilirsiniz bu sayede hanenize baya güç katabilirsiniz. Başkalarına suikast düzenleyebilirsiniz (kendi ailenize bile) fakat suikast düzenleyince nüfuzunuzu kaybedersiniz (Böyle siyaset mi olur be diyip yandaşların bırakıyor seni :) ), madem nüfuz kaybedeceğiz ne işe yarıyor bu suikast derseniz; Egolarınızı tatmin etmeye,gücün (Oyunda bile olsa) sizde olduğuna inandırmaya v.b yarıyor. Şaka bir yana eğer isyan şüphesi varsa farklı ailelerin komutanlarını askerlerinizden önce siz öldürüyorsunuz (Bu konuda tavsiyem eğer bir terslik sezerseniz farklı ailenin komutanını tek başına (Bknz: Cüneyt Arkın'a saygılar) koca devletleri yıkmaya yollayabilirsiniz (Genelde olmuyor ama denemekten zarar gelmez :) ). Evlatlık edinmek yada rüşvet vermek isyankar komutanlarımızı aramıza katar fakat komutanların karizması çizilir (Bizimde nüfuz azalır.). Düşman (Rakip diyelim kibar olsun.) aile yada parti (İkisi de aynı şey oyunda.) lideri rüşvet almaz evlatlık gitmez sağlam adamdır. Parti liderlerini yada farklı partideki komutanlar hakkında söylenti yayarak nüfuzunu düşürebilirsiniz (Midasın kulakları eşek kulaklarıııııı !!!!!) , kendi nüfuzunuza zarar vermeden hedef kişinin nüfuzunu düşürmenin en güzel yollarından biri budur. Rakip partilerde kendi adamlarını torpille üst mevkilere taşıyıp hakkınızda söylenti çıkarabilir (Entrikalar,söylentiler,ihanetler Roma'ya yabancı kelimeler değildir bunun bilincinde oynayın :) ). Peki iyi kalpli olursak Roma'da o kadar kötü kalpli değil dersek gücümüzü yükseltmeye çalışmazsak ne olur?
Oyunda yıllarca kuramadığım ordu miktarını adamlar bir isyanda kurabiliyor (Artık nasıl kin beslemişlerse :) ).

Cevabı iç savaş olur. Oyunda iç savaş olayı var,  peki iç savaşın çıkması için ne gibi durumların olması gerek:
- Partiniz diğer partilere göre çok güçlüyse,
- Partiniz diğer partilere göre çok zayıfsa (Ortasını tutturcan başka çare yok :) ),
- Çok hırslı bir liderseniz (Yani plansız programsız her yere savaş açarsanız.),
iç savaş çıkar. 
Hırstan kastım bu, hırs azim her ne kadar güzel şeyler olsada bu oyunda planlı olun. (Yani aşama aşama savaş açın :) )

Şimdi diplomasiden bahsedeceğim, neyse ki yeni Total War oyununda diplomasi sistemini çok basitleştirmişler (Kötü anlamda tabi birçok seçenek kaldırılmış.) böylece anlatmam kolay olacak. Önceki Total War oyunlarında (Özellikle Medieval II: Total War) diplomasi seçenekleri çok gelişmişti. En büyük örnek toprak verip,toprak almaktır. Çünkü eski oyunlarda tehdit etme seçeneği vardı ve ya istediğim toprakları verirsin yada savaş açarız gibi tehditler edebiliyorduk. Oyunun daha da gelişmesi gerekirken neden bu özellikleri kısmış anlamış değilim.
 
 Dilenciliğin bu kadarı :)




Öğütde verirmiş :)

Diplomaside Total War: ROME II'yi biraz hümanist buldum, sen savaş açmazsan kendi hâlinde takılırsan onlar pek savaş açmıyor (Eski oyunlarda öyle miydi müttefiğin bile güçsüz anında ihanet edebiliyordu.) . Diplomasi ekranında dikkatimi çeken ilk şey liderlerin altında yazan karakteristik özelliği, bunu dikkate alın baya ve ona göre önlem alın. Mesela hain sıfatı yemiş birisiyle büyük işler yapmayın adı üstünde hain sonuçta nolucağı belli olmaz.

Et tu, Brute? (Sen de mi Brutus?)

Oyunda düşmanın hain olması gibi, aile üyelerinizin hain olması gibi, sizde hain olabiliyorsunuz. Eğer yürürlülükte anlaşma varken savaş açarsanız hain muamelesi görürsünüz. Bundan dolayı kimse sizle iş yapmaz. Tabi çok güçlenirseniz mecbur sizinle iyi geçinmeye çalışacaklar (Sıkıysa çalışmasınlar :) ). Oyunda Imperium isimli bir seviye var, bu seviye ülkenizin gücünü gösterir (Yani diğer ülkelere göre ne kadar güçlü olduğunuzu, ona göre sizi takıyorlar yada takmıyorlar :D ). Seviye çok artarsa güç artar, gücün artması yıkımı da getirmeye başlar (Koskoca Roma yıkıldı). Seviye ne kadar artarsa iç savaş oranı o kadar artar, dış ülkelerle ilişkiler düşer (Önce size karşı olurlar sonra yenilmezseniz yalvarırlar size barış için ticaret için.), asayiş düşer v.b olaylar olur. Büyük devlet büyük sorumluluklar demektir oyunda. 
Göreceğiniz üzere imperium arttıkça olumlu olan tek şey nüfuzunuz (O da sonra iç savaşa sebep oluyor gerçi :) )

Diplomasi seçeneklerinden bahsedecek olursak ödemelere tıklarsak hediye yollayabiliriz yada anlaşma yaparken para sunabiliriz (Üstteki resimdeki dilencilik olayı gibi :) ). Askeri geçiş ile başka ülke senin sınırlarından geçebilir yada sen onun sınırlarından geçebilirsin, ticaret anlaşması ile gelirini arttırabilirsin, ne kadar kaynağın olursa o kadar gelirin olur (Sağ altta tur atla yazısının yanındaki tuşa tıklarsanız bütün kaynakları,kültürleri v.b görebilirsiniz.). Askeri ittifak ile savunma ittifakı arasındaki fark nedir ? (2152 - LYS TARİH) Cevap şu; Askeri ittifakta sen savaş açarsan birisine müttefiğinde (Hain değilse, yada düşman çok güçlü değilse :) ) senin yanında savaşa girer, savunma ittifakında ise sadece saldırıya uğrarsan müttefiğin yardıma gelir (Genelde savunma ittifakına sıcak bakar ülkeler, askeri ittifak ve ticaret anlaşması için güçlü olman gerekir (Sanki adamları soyacan niye ticaret anlaşmasında triplere giriyorlarsa :D)). Saldırmazlık anlaşmasında ise genelde siz çok güçlüyseniz ufak devletler size sorar hep (yada tam tersi :) ), eğer anlaşmaya rağmen saldırırsanız (HAİNLİK) hain damgası yersiniz ve birçok ülkeyle aranız bozulur. Konfederasyon kurmanız için ise anlaşma yapacağınız ülkenin milleti ile sizin ülkenizin milleti aynı kanı taşımalı (Cermen ırkı,göçebe ırkı,kelt gibi). Siz çok güçlü olursanız ve diplomatik ilişkileriniz iyi olursa (Çok iyi para teklif etmekte olur :) ) sizinle konfederasyonu kabul eder kardeş ülke. Öbür ülkenin lideri sizin ülkenizde siyasetçi ve komutan olur (Sonradan harcayabilirsiniz onu), ülkenizin ismi değişir konfederasyon yada ona benzer birlik isimleri alır. 
Bozkır Hordası, bozkırlardaki göçebe ülkelerin konfederasyon kurmasıyla oluşur. (Roma'da ne işi var derseniz adı üstünde göçebe ülke :) Avrupaya göç işini biraz abarttım :D )

Karakter özelliklerinide bakabilirsiniz (Aşağıdaki ülke bayrağına tıklayarak açarsınız bu paneli.)

Gelelim kültür unsuruna şimdi. Önceki oyunlarda genelde din unsuru vardı (Medieval II: Total War'da Müslümanlık Hristiyanlık yaymak, Total War: Shogun 2'de Budizm ve Hristiyanlık yaymak gibi.) Bu oyunda ise kültür yayıyoruz, oyundaki kültürleri sıralarsak:
Oynanabilir:
- Latin: Roma
- Pön: Kartaca
- Helen: Yunan devletleri (DLC ile ülkeler sayısı artıyor)
- Kelt: İngiliz milletleri,Avrupa'nın geneli, Anadolu (DLC ile ülkeler artıyor)
- Cermen: Almanya topraklarındaki ülkeler
- Doğulu: Pers toprakları, Arap toprakları
- Göçebe: Bozkır Toprakları (DLC ile ülkeler geliyor)
- Balkan: Balkan Toprakları (DLC ile ülkeler artıyor)
Oynanamayan:
- Çöl Göçebeleri: Afrika toprakları (Afrika'nın güney kısımları, oynanamıyor)
  
DLC: Eskiden oyunlarda expansion packler vardı (Genişleme paketi yani). Genişleme paketi ile yepyeni bir oyun geliyordu resmen fakat DLC ile zaten oyunda olması gereken şeyler parayla satılmaktadır. Gene de bazen güzel eklentiler gelebiliyor.  
 





Roma ve Kartaca'da hanedanlar seçilebilirken, diğer kültürlerde devlet seçiyorsunuz. Kültür ve Devlet sayıları uzun bir oynanış için yeterli bence.


Roma Kartaca Tamamda, Türk yok mu oynuyabileceğimiz !?

Göçebe kabileleri DLC'sini alırsanız (Total War: ROME II - Nomadic Tribes Culture Pack) 3 tane Türk olma ihtimali olan göçebe devletler açılmaktadır ve Karadeniz Kolonileri Kültür Paketi alırsanız bir tane Türk olma ihtimali olan helen devlet açılır. Bu devletlerin isimleri şunlardır:
- Asil İskitler: Bozkırlarda yaşar (Total War: ROME II - Nomadic Tribes Culture Pack)
- Massagetler: Bozkırlarda yaşar (Total War: ROME II - Nomadic Tribes Culture Pack)
- Roksolanlar: Bozkırlarda yaşar (Total War: ROME II - Nomadic Tribes Culture Pack)
- Kimmerya: Kırımda yaşar (Total War: ROME II - Black Sea Colonies Culture Pack)

Asil İskitler: 


Devlet seçme ekranında seçmek istediğiniz ülke hakkında detaylı bilgi vermektedir.
 
 Haritanın tıpkı bir atlas gibi coğrafyayı iyi yansıttığını düşünüyorum. (Coğrafyacılar için nimet :) )

SAVULUN İSKİTLER GELİYORR!!!!


 Savaş alanlarının dizaynını (Tasarımını felan) beğendiğimi söyleyebilirim (Ultra ayarlarda oynasam nasıl gözükecek kim bilir.).


Oyuna başladığınızda ülkeniz hakkında, diğer ülkelerin sana karşı tutumu hakkında, geliştirebileceğin stratejiler hakkında ufak bilgi verilmektedir.


 

Massagetler:





Roksolanlar:

 
 


Göçebe kabilelerinde tavsiyem okçulara (Özellikle atlı okçulara) ve atlı askerlere önem verin (Zaten Türkler'de at sürmede ve okçulukta iyidir :) ).

Kimmerya:

 
Kırım'da kurulmuş bir Helen devletidir. Göçebe devletlerin aksine piyadelerde güçlüdür bu devlette. Türk olabileceği düşünülmektedir (Tarihe girer bu konu siz araştırın en iyisi derim :) ). 

Bozkır Devletlerinin Yanında Anadolu Devletlerininde İlginizi Çekeceğine Eminim, Anadolu Devletlerine Örnek Verirsek:

Oynanabilir Anadolu Devletleri: 
- Galatya: Ankara'da (İç Anadolu) (Total War: Rome II - Caesar in Gaul DLC)

- Ermenistan: Tuşba (Ülkenin Anadolu Toprağı) ( Doğu Anadolu'da)
- Pontus: Amasya'da (Karadeniz)
- Bergama: İzmir'de (Ege Bölgesi) (Total War: ROME II - Black Sea Colonies Culture Pack)
- Tylis: Trakya'da (Total War: ROME II - Pirates and Raiders Culture Pack)
- Selevkos İmparatorluğu: Antakya (Başkenti),Tarsus (Akdeniz Bölgesi) (Ortadoğuda birçok toprağı bulunup, İran'dada satraplıkları (Kukla bir bakıma) vardır.) 
- Kolhis: Anadolu'nun kuzey doğusu (Kolhis bir kafkas devletidir, fakat Laz devleti olduğu için listeye katmak istedim.) (Total War: ROME II - Black Sea Colonies Culture Pack)
  
Oynanamayan Anadolu Devletleri:
- Bitinya: İstanbul Anadolu Yakası (Kocaelini de sayabiliriz Bitinya sınırları için)
- Kapadokya: Mazaka (Kayseri'nin eski adı oyunda görünce neresi diye düşünmeyin :) ), Samsat (İç Anadolu'da)
- Sardes: Başkenti Efes (Ege bölgesinde bulunuyor.)
- Trabzon: Trabzon'da (Karadeniz)
- Kıbrıs: Side (Akdeniz'de ve Kıbrıs'ta toprağı bulunmaktadır.)

     Oyunun ana konusu her ne kadar Roma olsada, bir Türk olarak şahsen ilgimi Bozkır ve Anadolu devletleri daha çok çekmektedir. Oyun Roma diye bu devletler sıkıcı sanmayın, her devletin kendine has yeni bir macerası,hedefleri ve zorlukları var (Zaten bütün Anadolu'yu (Eğer bozkır devletiyseniz Bozkırları) ele geçirmek başlı başına zor ve çok savaş vermeniz gerek, tavsiyem anadolu devletiyseniz anadolu bütünlüğünü, bozkır devletiyseniz bozkır bütünlüğünü sağlamadan başka coğrafyalara saldırmayın.).

Gerek Anadolu Coğrafyası Nasıl Yansıtılmış Göstermek İçin, Gerekse Anadolu Devletlerinin Yerlerini Göstermek İçin Yayımladığım Resimler:

Galatya:

 
Ermenistan:



Pontus:

 
 Bergama:

  
Tylis:

 
Selevkos İmparatorluğu (Sadece Anadolu Topraklarındaki Kısmı):








Kolhis:









Kıbrıs:

 
Oynanabilir Anadolu Devletlerinin hepsinin konumunu paylaştım (Bir bakıma bütün Anadoluyu paylaşmış oldum :) ). Şahsen Anadolu (hatta bütün haritayı) dizaynını beğendim, gerçek hayatta olduğu gibi oyunda da Anadolu da kültür çeşitliliği var fazlaca (Helen,Kelt,Doğulu kültürü var oyun başlangıcında, göçebe devletlerde fazla olduğu için  Anadolu'ya göçebe kültürünüde getirebilirsiniz. (Ben öyle yaptım :) ) ). Fakat oyundaki en büyük sıkıntı bence çok DLC olması, sadece Anadolu ve Bozkırlardaki bütün devletleri oynayabilmek için dört tane DLC almanız gerekir (Nerden baksan bu 4 DLC'nin Steam'deki toplam fiyatı 69 lira, oyundaki kan efektlerinide DLC ile sattığını düşünürsek 75 lira tutuyor.). Şahsi tavsiyem önce oyunu alın (DLCsizde büyük bir evreni var.), DLC için indirimleri bekleyin (İkisi içinde indirimleri bekleyebilirsiniz eğer sabırlıysanız :) ). Anadolu ve Bozkır dışında devletleri oynamak istiyorsanız Roma ve Kartaca'yı (Antik dünyanın iki süper gücü.) tavsiye ederim.

Kartaca:


Antik çağda tank niyetine savaş fillerini kullanabilirsiniz :) (Dikkat edin alev oku görünce yada düşman ülkenin filini görünce huysuzlanıp sorun çıkarıyor (Büyük bir sorun hemde).)

Savunma yaparken bu savaş formasyonunu çok kullanacaksınız :)

Roma Cumhuriyeti/Roma İmparatorluğu:

 Ufacık bir Roma olarak oyuna başlayıp daha sonra bütün haritayı ele geçireceksiniz :)


 Romanın meşhur testudo formasyonu :)

 


Savaş sistemine geçmeden önce tarihi savaşlardan ve multiplayer sisteminden bahsetmek istiyorum. Oyunumuzda gerçek hayatta yaşanmış tarihi savaşlar vardır (Aslında tarihi savaş olayı bütün Total War serilerinde meşhurdur.). Savaş başlamadan önce olayları anlatmaktadır oyun. Türkçe altyazı desteği olduğundan dolayı (Maalesef ses desteği yok ama harici her şey Türkçe :) ) videoları izlemenizi tavsiye ederim (Sonra benim gibi tarih dersleriniz hep yüksek gelir tarih bilginiz artar :D ). Zaten Total War serilerini oynamamın en büyük sebebi gerçekten yaşanmış olaylara dayalı olması ve fazlaca tarih içermesidir (Küçücük çocukken Total War (Rome: Total War yani birinci serisi) oynardım düşünün ne kadar sevdiğimi :) ). Tarihi savaşlardan tek tek bahsetmek isterdim ama gerek tarih dersinde olmadığımızdan dolayı gerekse sıkılabileceğinizden dolayı (Yada çok uzun süreceğinden yanaşmadığımdan :D ) tarihi savaşların gerçekleştiği haritayı paylaşacağım. Ordaki savaşların isimlerini internetten araştırabilirsiniz (Yada hiç araştırmayın oyunla birlikte o savaşları yaşayın :) ).

 

Deniz savaşlarının nasıl olduğuna dair güzel bir çizim olmuş. (Kartaca şehiride güzel tabi :) )






Benim favori tarihi savaşım Kartaca Kuşatması'dır. Çünkü şehir tasarlamaları çok iyi ve savaş atmosferini iyi yansıtmışlar. (Ve güçlü bir devletin başkentinin kapılarına dayanmışsın bence güzel).


KARTACA GÖRÜNDÜÜ !!!!

O zamanların şehirleri de güzelmiş :) (Birde insanlar geçmişte ilkel derler...) (Kartaca Şehri kalıntılarını günümüzde Tunus'ta bulabilirsiniz.)

Çoklu oyuncu moduna değinecek olursak (Multiplayer Mod); İstersek normal savaşları, istersek büyük sefer modunu (Campaign Mod) oynayabilirsiniz. Oyunu kuran kişi kuralları belirler ona göre dikkate almanızı tavsiye ederim (Fil yasak mancınık yasak gibi.).





 Savaşlardan bahsedecek olursak, gerek haritada gerekse savaş alanında rahatça dolaşabilmemiz için W,A,S,D,Q,E ve bir çok klavye tuşlarını kullanabiliriz (Alan büyük olunca lazım oluyor klavye hızlı gitmek için Shift tuşuna basılı tutun.). Savaşa başlamadan önce olumsuz hava durumu olabiliyor, bekle tuşuna basarak olumsuz koşulların geçmesini bekleyebiliriz.


Sadece saldıran taraf olursak bekleyebiliriz. 

Eğer şehir kuşatacaksanız (Yada kasaba) saldırıya geçmeden kuşatmada bekleyebilirsiniz böylece açlıktan dolayı şehir yada kasaba teslim olacaktır (Kim bekler gerçi o kadar saldır gitsin :) ). Yada deniz gücünüz sağlamsa düşman limanlarını kuşatıp oradan şehire geçiş yapabilir yada ticaretlerini durdurabilirsiniz (Ağır para kaybı yaşatıyor söyleyim.). Diyelim ki saldırdık nelere dikkat etmemiz gerek, öncelikle savaş başlamadan önce ordularımızı dizmemiz için bekleme süresi vardır (Süre işi çoklu oyuncuda olup tek kişilikte muharebe başlasın diyene kadar başlamaz.). Ben genelde okçuları öne koyuyorum arkasına mızraklıları, düşman saldırınca okçular geri kaçıyor mızraklılar savaşıyor v.b yada mızrakçılarla okçuları koruyabilirsiniz (Savaş devam ederken okçular vurur.). Tabi burada dikkat etmeniz gereken husus okçular yanlışlıkla askerlerinizi vurabilir (Ağer alevli ok atarsanız ve askerinize de gelirse ordunuzun morali bozulur.). Aynı durum mancınıklarda da geçerli. Bu durum oyunun hatası değil tamamen gerçekçiliktir sonuçta iki taraf çarpışırken okçular sadece düşmanı hedef alıp vuramaz (Bu ayrıntıdan dolayı takdir ederim :) ). 

 
İskit ordusu savaşı beklerken... (Hava neden garip derseniz yanlışlıkla kâbus modunu açık unutmuşum, ondanda bahsedeceğim biraz :) )

Askerlerin üzerindeki numaraları gruplandırmak için koydum (Ctrl+1, Ctrl+2 böyle gider.). Bu savaştaki ordu miktarı az olsa da gerçekten büyük orduları kontrol edeceğiniz savaşlar olacaktır, ondan dolayı gruplandırmayı tavsiye ederim (Emir vermek için bir saat askerleri savaş alanında arama diye.).

Oyuna eklenen güzel özelliklerinden biri sinema modu olmuş (Savaş ekranında sol altta.). Bu mod sayesinde askerlerin gözünden savaşı yaşayabiliyorsunuz.


Türk olduğu düşünülen devletlerden biri olan Kimmerya ordusunun sinematik bakışı :)

 Savaşta dikkat etmeniz gereken en önemli durum moral seviyesidir. Ordunuz ne kadar fazla olursa olsun askerlerin morali düşükse savaş alanından kaçarlar. Moral alev okları,mancınıklar,düşman sayısının fazla olmasıyla v.b unsurlarla düşer. Morali düşüren en büyük unsur ise komutanın öldürülmesidir (Çok savaş kazandım öyle :) ). Elinize fırsat geçince komutanı öldürmeye çalışın direk (Karşı tarafta aynısını yapmaya çalışacaktır.), tıpkı satranç gibi oyunun kazananı belirleyen şahtır (Çokta abartmayım eğer düşman ordusu cidden fazlaysa, komutanlarını öldürünce iyi bir taktik yapmanız gerekecek.). Komutanın etrafında bir çember vardır, o çemberin içinde olan askerlerin morali daha da artar, ve komutanların özelliklerini düşmana yada dosta uygulayabilir. 

Mavi çember komutanın etki alanını gösterir.

Oyunda saklanmak pusu kurmak gibi olaylar vardır (Haritada da geçerli.). Pusu kurarak düşmanları savunmasız yakalayabilirsiniz böylece düşman birliklerinin morali çabuk düşer ve kaçarlar. Savaşta coğrafya çok işe yaramaktadır mesela yüksekte olan birisi alttakini kolayca yener, yada dağın arkasındaki ormanın içindeki askerleri göremezsiniz. Oyunun en güzel yeniliklerinden biri deniz savaşlarıdır. Artık hem karadan hem denizden saldırabiliyoruz. Kara savaşlarının özellikleri bir bakıma deniz savaşları içinde geçerlidir (Tek farkı deniz savaşında karaya çıkarma yapıp karadaki askerlere destek olabiliyorsunuz.). Deniz savaşlarında düşman gemiyi nasıl batırıyoruz derseniz eğer; Alev oklarıyla, mancınıklarla,düşman gemilerine çıkarma yaparak batırabiliyoruz yada ele geçirebiliyoruz sonradan.

 Deniz savaşlarına verilebilecek en güzel örnek budur :) (Savaş işareti olan yerler gemilere çıkarma yapıldığını gösterir, ne kadar sarıysa seviye o kadar kazanıyorsunuz demektir.)

 Kâbus modundan bahsedecek olursak (Büyük ihtimal Cadılar Bayramı sonrasında geldi.); Askerler savaş alanında daha çabuk korkabiliyor, hava kırmızımsı garip bir hâl oluyor ve akbabaya benzeyen garip kuşlar uçuyor (Aslında bize korkunç değil ama oyundaki askerler korkuyor :) ). Büyük Sefer yada normal savaş açarsanız ayarlayabilirsiniz kâbus modunu.

  
Garip kuşlara örnek :)

Oyun hakkında bahsedilecek daha çok şey olsada (Önemli kısımlarını inceledim gerisi oyun rehberine girer :) ) önemli kısımları anlattığımı düşünüyorum. Oyunda farkettiyseniz bir sürü DLC var (Anadolu ve Bozkır devletleri dışında da DLCler var.). DLC'ler bu oyuna dahil olmadığı için bu yazıda incelemeyeceğim (Resmen ayrı hikaye ayrı macera başlıyor bazı DLC'ler ile :) ). Oyunun Steam sayfasından DLC'leri bulabilirsiniz (Zaten bizler için önemli olan DLC'lerden dolaylı yoldan bahsettim. Anadolu Bozkır devletleri gibi :) ). Tavsiyem DLC'leri indirim dönemi alın, yoksa ayrı bir oyun parasına DLC'leri almış olursunuz (Bu konuda yılbaşı indirimlerini tavsiye ederim, yaklaşmakta zaten :) ). Oyun dediğim gibi DLC olmasa bile güzel uzun ve en büyük Total War oyunlarından biri.
Total War: ROME II - Wrath of Sparta Campaign Pack alırsanız Total War dünyasının en eski zamanlarını oynarsınız (Yani en eski tarihi konu alan Total War oyunu bu.). Bu DLC'den kısaca bahsedecek olursak Spartalılar ve Perslerin savaşını konu almaktadır (Evet konusu 300 Spartalı filminin dönemi, filmide anmış olalım burdan :) ). Total war dünyasının en modern zamanlarında geçen oyun ise Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai (Japonyada geçiyor konusu sonra inceleyeceğim bu oyunu :) ). Şimdi teknik detaylardan bahsedecek olursak:

Minimum Sistem Gereksinimleri:
İşletim Sistemi: XP/ Vista / Windows 7 / Windows 8
İşlemci: 2 GHz Intel Dual Core processor / 2.6 GHz Intel Single Core processor
Hafıza: 2GB RAM
Ekran Kartı: 512 MB DirectX 9.0c uyumlu kart (shader model 3, vertex texture fetch support).
DirectX®: 9.0c
Sabit Disk: 35 GB boş alan
Ekran Çözünürlüğü: 1024×768
Önerilen Sistem Gereksinimleri:
İşletim Sistemi: Windows 7 / Windows 8
İşlemci: 2. Nesil Intel Core i5 processor (or greater)
Hafıza: 4GB RAM
Ekran Kartı: 1024 MB DirectX 11 uyumlu ekran kartı
DirectX®: 11
Sabit Disk: 35 GB boş alan
Ekran Çözünürlüğü: 1920×1080 

SONUÇ OLARAK ARTILAR EKSİLER VE PUAN:
Artılar
+ Grafikler (İlk çıktığı zamanlar buglar vardı fakat ben en son hâline göre puan veriyorum.)
+ Hikayesi
+ Tarihi güzel yansıtması
+ Hem karadan hem denizden saldırabilme olayı gelmesi
+ Türkçe olması
+ Savaş atmosferini iyi yansıtması

Eksiler:
- Çok DLC olması (Kan efektlerini bile DLC ile satıyorlar.)
- Diplomasi çok basitleşmiş (Toprak verme işini kaldırmayacaktın bir kere!)
- Kamera kontrolünde bazen sorunlar olması (Özellikle farenin orta tuşuna basılı tutup çevreyi incelemeye çalışırken gıcık gıcık şeyler olabiliyor.)
- Önceki oyuna göre (Total War: Shogun 2) yapay zeka biraz kolaylaşmış. (Genede çok büyük eksi sayılmaz.)

SORU:
? Romayı kim yaktı ?

 
 













Bu kadar Roma'dan bahsedip de Hababam Sınıfını hatırlamamak imkansızdı. Buradan Hababam Sınıfı oyuncularını saygıyla selamlıyoruz :) (Vefat eden oyuncuları da saygıyla anıyoruz.)

PUAN: 90

Yapımcı: Creative Assembly

Yayıncı: Sega

Platform: PC 

4 yorum:

  1. Öncelikle tebrikler. Bir nevi editör maharetiyle yazmışsın yazıyı. Ama gördüm ki bu kadar uğraşılmış ve başarılı bir yazıya kimse yorum yapmamış bende kendime görev edindim ve yazayım dedim ;) Umarım başka platformlarda da yayımlamışsındır yoksa yazık olurdu bu çalışmaya...

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Uzun zamandır okuduğum en güzel yazıydı. Başarılı!

    YanıtlaSil